Security met Splunk

SMT heeft een Splunk First gedachte: we werken altijd in het ecosysteem van Splunk.

Security is een uitbreiding op monitoring van logs en kijkt naar bedreigingen. Bijvoorbeeld een aanval op een firewall, toegang van een ongeïdentificeerd IP-adres, of ongewenste connectie met hardware.

Aan beide zijden wilt u weten of uw data veilig is. Als uw data veilig is, is uw organisatie veilig.

Waarom is Security van uw data belangrijk?

Splunk is een krachtig platform dat kan worden gebruikt om de beveiliging van een organisatie te verbeteren door het verzamelen, analyseren en visualiseren van door machines gegenereerde gegevens.

Hier zijn tien van de belangrijkste security use cases waarvoor u Splunk kunt gebruiken:

  1. Threat Detection and Response

  Splunk kan worden gebruikt om beveiligingsbedreigingen in real-time te detecteren en erop te reageren door logs en netwerkverkeer te analyseren en door aangepaste waarschuwingen en dashboards te maken.

  Verrijking met Threat Intel Feeds helpt analisten dreigingen te detecteren en zelfs hierop te reageren in real-time. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van logging die reeds beschikbaar in Splunk zoals netwerklogs.

  2. Beveiligingsinformatie- en gebeurtenissenbeheer (SIEM)

  Het monitoren van incidenten en events in relatie tot Security is een absolute noodzaak als u wilt voorkomen dat men ongeoorloofd toegang krijgt tot uw data. Splunk is benoemd tot koploper in het 2022 Gartner® Magic Quadrant™ voor Security Information and Event Management (SIEM), wat het negende opeenvolgende jaar betekent voor Splunk in het Leaders Quadrant.

  3. Compliance en Auditing

  Splunk biedt een alomvattende en flexibele manier om met een enkele oplossing te voldoen aan compliance regelgeving voor het vastleggen van bijvoorbeeld auditlogs en hierop te rapporteren wanneer nodig.

4. User and Entity Behavior Analytics (UEBA)

Splunk creëert een baseline voor elke gebruiker, apparaat, applicatie, geprivilegieerde account en gedeelde serviceaccount, en detecteert vervolgens standaardafwijkingen van de norm. een stap voor op potentiële bedreigingen.

5. Monitoring van netwerkbeveiliging

Monitoring van netwerkbeveiliging is een onderdeel van IT-bewaking en is bedoeld om inbreuken op de beveiliging of andere ongewone netwerkactiviteiten op te sporen.

Doordat het Splunk platform geschikt is voor het gehele IT- en OT-netwerk is het ook ideaal voor het gebruiken en waar mogelijk hergebruiken van beschikbare logging om te assisteren bij het monitoren van de netwerkbeveiliging en het detecteren van eventuele inbreuken.

6. Identiteit en toegangsbeheer (IAM)

Identiteits- en toegangsbeheer (IAM) verwijst naar de processen, organisatiestructuur en technologieën die een gebruiker authentiseren en autoriseren om toegang te krijgen tot de middelen van een organisatie en deze te gebruiken.

Deze middelen kunnen bestaan uit digitale activa, gegevens en toepassingsworkloads, netwerktoegang of perimetertoegang tot de fysieke datacenter locatie.

7. Data Loss Prevention (DLP)

Data Loss Prevention (DLP) is een reeks technieken en hulpmiddelen die worden gebruikt om te voorkomen dat gevoelige gegevens verloren gaan, worden gestolen of aan onbevoegde toegang worden blootgesteld. DLP-oplossingen zijn ontworpen om gegevens in gebruik, onderweg en in rust te identificeren, te bewaken en te beschermen.

Het belangrijkste doel van DLP is gevoelige gegevens te identificeren en ervoor te zorgen dat deze gedurende de gehele levenscyclus veilig worden behandeld. Dit omvat het voorkomen van onopzettelijke of opzettelijke lekken of diefstal van gegevens en het waarborgen van de naleving van wettelijke voorschriften.

8. Kwetsbaarheidsmanagement

Kwetsbaarheidsbeheer (Vulnerability Management) is het proces van het identificeren, evalueren, prioriteren en verminderen van kwetsbaarheden of zwakheden in computersystemen, netwerken en toepassingen voordat deze door aanvallers kunnen worden uitgebuit.

Voor een effectief beheer van kwetsbaarheden is een proactieve en continue aanpak van de beveiliging nodig. Organisaties moeten regelmatig hun beveiligingspositie beoordelen, op de hoogte blijven van beveiligingstrends en -bedreigingen en Best Practices voor beveiligingscontroles implementeren, zoals toegangscontroles, versleuteling en respons op incidenten.

9. Applicatie beveiligingsmonitoring

Application Performance Monitoring (APM) is een proces van bewaking en beheer van de prestaties, beschikbaarheid en gebruikerservaring van softwaretoepassingen. Splunk APM helpt bij het opsporen en oplossen van problemen die de prestaties van toepassingen, de gebruikerservaring en de bedrijfsresultaten beïnvloeden.

10. Cloud Security Monitoring

Cloudbeveiligingsmonitoring is bijzonder belangrijk omdat cloudomgevingen dynamisch en complex zijn en voortdurend veranderen. Ze omvatten meerdere lagen infrastructuur, toepassingen en gegevens, die door verschillende gebruikers en belanghebbenden worden benaderd en beheerd. Dit maakt ze kwetsbaar voor een breed scala aan beveiligingsrisico’s, zoals datalekken, bedreigingen van binnenuit, malware-aanvallen en configuratiefouten.

Kortom

Kortom, Splunk is een krachtig platform dat gebruikt kan worden voor een breed scala aan security use cases. Of u nu uw dreigingsdetectie en responsmogelijkheden wilt verbeteren, Compliance en Auditing wilt verbeteren, of cloud-omgeving wilt monitoren en beveiligen.

Splunk kan helpen uw beveiligingsdoelen te bereiken door het verzamelen, analyseren en visualiseren van door machines gegenereerde gegevens.

Ben je klaar voor het échte vakmanschap in data engineering?

Wacht niet langer en neem nu direct contact met ons op. Onze Splunk vakmannen staan paraat. Rondje F1 racen of potje poolen? Kan ook! Parkeren is geen probleem, we hebben voldoende ruimte voor de deur en verwelkomen je graag.

Download de State of Security guide 2024

Download de guide