Een frisse blik op IT en business services

De laatste jaren gebeuren er fantastische dingen op het gebied van IT, de systemen worden steeds meer geïntegreerd (hyper converged) en gestandaardiseerd. Op het eerste gezicht is dit helemaal top; je hebt minder bouwblokken waar je meer mee kan. Er zijn minder zelfgebouwde beheer scripts binnen IT-teams en dus minder inwerktijd voor nieuwe teamleden. Je netwerkleverancier levert nu ook computerdiensten, developers maken zelf de images die eenvoudig in productie gebruikt kunnen worden. Het IT-landschap wordt zo op en top gestreamlined waardoor het in theorie nog sneller en nog beter is.

De werkelijkheid is echter minder rooskleurig. Op architectuurniveau wordt het inderdaad minder complex, maar voor het beheer zijn er minder oplossingen beschikbaar. Vind maar eens een beheerder die de oplossingen écht tot in detail kent. Troubleshooting lukt niet meer zonder een hyperexpert in te huren, integratie en standaardisering vragen om specialisten.

Hoe kunnen we die beheerders nu helpen en op welke manier kunnen we de inzet van specialisten optimaliseren? Inzicht en transparantie zijn de sleutel tot succes. We geven de beheerder data die hen verder op weg helpt. Deze data zit in silo’s verstopt en kan worden ontsloten met verschillende tools, en uit verschillende omgevingen. Deze data wordt pas informatie als we hiervan een totaalbeeld maken, over de tools en omgevingen heen.

Om de impact van een probleem op uw omgeving te beperken, wilt u dat:

  • Een beheerder kan zien waar in de keten een probleem wordt veroorzaakt, zodat hij direct de juiste specialist in kan schakelen. Bijvoorbeeld: als een probleem met het betalen bij een webshop zijn oorsprong vindt bij het inzetten van een andere type EC2 instance door het DevOps team.
  • Er automatisch een ticket gemaakt wordt om een specialist naar de database te laten kijken, als deze opeens ander gedrag vertoond.
  • Je kunt zien welke diensten potentieel hinder gaan ondervinden van een specifiek probleem met de database en welke impact dat heeft op inkomsten, service centers, gebruikerservaringen en reputatie.

Dit kan alleen met een moderne oplossing die data uit de hele technische omgeving samenbrengt. Deze data kan op veel verschillende abstractieniveaus worden getoond; van ruwe logs en metrics tot een high-level status dashboard. Een oplossing die deze abstractieniveaus logisch aan elkaar verbindt, zodat u cross-functies kunt down-drillen. Een oplossing die Machine Learning toegankelijk maakt en toepast waar het echt nuttig is. En een oplossing die de specialist waarschuwt als er iets vreemds aan de hand is, voordat het impact heeft.

Splunk IT Service Intelligence is zo’n oplossing.

ITSI geeft overzicht èn inzicht in kritische processen binnen een organisatie. Het stroomlijnt alle aspecten van services, of het nu is voor kleine specialistische organisaties of grote ondernemingen. KPI’s en diensten worden gebruikt om een compleet inzicht te krijgen in de omgeving. Dit inzicht kan vanuit een technisch perspectief, maar ook vanuit de business komen.

Wilt u meer informatie over Splunk ITSI en erachter komen wat het voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op met onze specialisten.